Friday, July 2, 2010

Parenting tips: No sweet treats to bribe the kiddos

Teringat zaman i comot2 dulu..pakcik abu yamin (bukan nama sebenar) adalah seorang abah yang sangat garang pernah wujud di muka bumi ini..kiranya rasaksa pun surrender awal2 kalau abah jadi ultraman..seingat i dulu, tiada seorang pun dari kami adik beradik berani menangis guling2 di lantai supermarket kerana berhajatkan aiskrim mahupun air kaler2 dalam bekas bentuk haiwan2 yang comel itu (tah ada lagi ke tak)..memang mencari mautlah namanya..sekali abah buntangkan mata terus i pergi ke bahagian yang ada buku2 konon2 macam eh beli buku la best beli aiskrim apa barang.
-______-



Well..betul lah cara didikan abah tu..sekurang2nya gigi i tak pernah rongak pun masa kecil.


Parents should never give the sweet treats to bribe the kids. And yes. Auntie, uncle, atok, nenek pun included.




Tapi sejak dua menjak ada anak buah sendiri ni..i tak sampai hati tengok beliau menangis2 mintak eskelim mahupun lele (gula2). Mahu tak mahu i turutkan juga lah itu pun kalau dah masuk 1 jam duduk merengek2 mintak eskelim macam boleh mati malam itu juga kalau tak dapat antidot sejuk itu.




Dalam gambar: Tengok betapa riang rianya bila dapat eskelim cornetto sumbangan andak -__-


Haih ini baru anak buah..kalau anak sendiri macam mana lah agaknya cara untuk menangkis cubaan these cute little angel dari mintak benda bukan2.

Susahnya jadi ibu bapa!


4 comments:

  1. sume blog berkaitan makanan yeah mi..
    mimi tetap kerempeng as i know.:D

    ReplyDelete
  2. not really la azny.byk post merepek je pn ;p

    ReplyDelete